Ijsvorming in de koelkast

Hoe voorkom je ijsvorming in de koelkast?

Ijsvorming in de koelkast is heel normaal. Het ontstaat door condensatie van vocht in de lucht wanneer warme lucht in contact komt met koude oppervlakken. Heb je veel last van het ijs? Voer dan onderstaande acties uit om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk warmte de koelkast binnendringt.

Beperk het openen van de deur

Zorg ervoor dat je de deur van de koelkast niet te vaak en te lang open laat staan.

Controleer de omgeving

Zorg er ook voor dat de koelkast niet in direct zonlicht of naast een warmtebron staat.

Controleer de ventilatieruimte

Zorg ervoor dat de koelkast minimaal 5 tot 10 cm los staat ten opzichte van andere apparaten en de muur.

Stel de juiste temperatuur in

Stel de koelkast in op 4°C.

Controleer de deurrubbers

Hiervoor kun je de volgende stappen volgen:

  1. Pak een zaklamp en zet deze aan.
  2. Maak de koelkastdeur open en leg de zaklamp in de koelkast. Zorg ervoor dat het licht naar jou toe schijnt.
  3. Sluit vervolgens de koelkastdeur.
  4. Check of je lichtstralen door de deurrubbers ziet komen.

Zie je lichtstralen door de deurrubbers komen? Dan zijn de rubbers versleten. Vervang de rubbers om de warmte buiten de koelkast te houden.

Maak de waterafvoer schoon

Als de waterafvoer verstopt raakt, kan het condenswater niet wegstromen. Hierdoor blijft er een laagje vocht in de koelkast liggen dat kan gaan bevriezen. Maak de afvoergaatjes schoon door met een satéprikker of wattenstaafje de gaatjes door te prikken.

Voedselorganisatie

Zorg ervoor dat producten uit elkaar staan en de achterkant van de koelkast niet raken. Hierdoor kan de koude lucht goed door de ruimte circuleren.

Product toegevoegd aan bestelling

Naar huidige bestelling
Verder winkelen